Har du ikke sommerjobb? Slik tjener du penger likevel

Publisert: 19. juli 2017 Av

Færre unge har i dag deltids- eller sommerjobb. Mens nærmere tre av fire 17-åringer hadde slik erfaring fra arbeidslivet på slutten av 1990-tallet, gjaldt dette bare halvparten i 2015, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Se eksperttipsene til hvordan du kan tjene penger, lenger ned i saken.

Konjunkturer og konkurranse
Forsker ved FAFO, Jon Erik Dølvik, mener konjunkturene i norsk økonomi spiller en viktig rolle for tallene.

– I perioder med høy etterspørsel er det stort behov for arbeidskraft, og da er bedriftene ofte mer interessert i å ta inn ungdom om sommeren. Nå har vi imidlertid vært gjennom en periode med et mer slakt arbeidsmarked og lav vekst i norsk økonomi, så en del arbeidsgivere har nok hatt et noe mindre behov for ung arbeidskraft.

Dølvik peker også på konkurransesituasjonen i arbeidsmarkedet.

– Det er nærliggende å tenke på den høye arbeidsinnvandringen vi har hatt de siste ti-femten årene. For bedrifter som skal ha korttids-arbeidskraft, er det i dag et bredt tilbud av polakker, østeuropeere og andre som er villige til å ta relativt dårlig betalte jobber på kort sikt.

Bygdeungdom jobber mest
Ifølge SSBs statistikk, er det unge bosatt i de minste kommunene som oftest har yrkesinntekter. Dølvik forklarer det slik:

– I byene er det et større tilbud av alternativ arbeidskraft. Oslo har for eksempel i mange år hatt høy arbeidsinnvandring fra Sverige, og studier viser at det har resultert i færre sommerjobber for norsk ungdom. Svenskene er attraktive i mange av de typiske sesongbransjene, og er dessuten populære for å få vaktlistene til å gå rundt i helsesektoren, sier Dølvik.

Ikke for sent å tjene penger i ferien
Likevel; Det finnes fremdeles muligheter for å få seg betalt jobb i sommer.

Det mener ekspertene vi har snakket med: Karrièreveileder Mette Manus, forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan og finansrådgiver i DNB, Hanna Folkvord.

ekspertene

EKSPERTENE: Fra venstre: Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, karrièreveileder Mette Manus og finansrådgiver i DNB, Hanna Folkvord. FOTO: NORDEA, MANUS MOTIVASJON, DNB.

1. Bruk kontaktnettverket ditt
Snakk med familie, venner og bekjente, og sett ut et rykte om at du ser etter en sommerjobb. Bruk sosiale medier, heng opp lapper og synliggjør at du er ledig. Det finnes fremdeles bedrifter som trenger hjelp i sommer, enten det gjelder arkivering, renhold, kantinearbeid eller annet.

Det finnes også campingplasser og overnattingssteder hvor det ennå kan være aktuelt å ansette sommervikarer.

2. Kontakt bedrifter
Ta med deg søknadsbrev og CV, og kontakt ulike selskaper for å høre om de trenger hjelp i sommer. Det viser engasjement og stå på-vilje. Noen butikker opplever feilansettelser og sykdom. Har du da allerede levert en søknad, vil det være en mulighet for at de kontakter nettopp deg.

Du kan også kontakte potensielle arbeidsgivere og foreslå oppgaver du kan gjøre for dem. Mange arbeidsplasser ser ikke selv hva de har behov for før noen påpeker det.

Ikke gi opp selv om du får flere avslag. Det er lett å bli litt motløs, men det lønner seg ofte å fortsette jakten.

3. Sjekk ut NAV og vikarbyrå
Gå inn på NAVs hjemmesider og søk deg gjennom de ledige stillingene som ligger der. Kontakt og registrer deg hos ulike vikarbyråer. På denne måten kan du bli kontaktet når det dukker opp noe ledig.

4. Skaff deg en strøjobb
Gå til naboer og spør om det er noe du kan hjelpe til med, enten det er barnepass, hundepass, maling eller plenklipping.

Du kan tjene inntil 6000 kroner pr. arbeidsgiver og inntil 55.000 kroner skattefritt i året. Forutsetningen er at arbeidet utføres innenfor hjemmet eller fritidsboligen til den som du utfører arbeidet for.

5. Lei ut eller selg ting
Delingsøkonomien er i vinden for tiden, og du kan tjene gode penger på å leie ut ting du eier, som for eksempel sykkel, kamera eller verktøykasse.

Å selge brukt er også blitt veldig populært. Det kan være ting som klær, sko, vesker eller interiør.

Ta en ryddesjau i skap og skuffer og kartlegg hva du kan selge, for eksempel gjennom apper.

Les flere saker på www.smp.no

Tilbake til oppføringen